Select Page

Στις 25 Απριλίου 1953 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature μία μελέτη απο τους Watson και Crick που έφερε την επανάσταση στις βιολογικές επιστήμες και αποτέλεσε σταθμό στην ανθρώπινη ιστορία. Ανακαλύφθηκε η τρισδιάστατη μορφή του DNA και διαπιστώθηκε με τη πάροδο των ετών ότι αυτό το ‘μαγικό’ μόριο κωδικοποιεί όλο το γενετικό μας υλικό.

Στα χρόνια που ακολούθησαν δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε ένας ολόκληρος κλάδος της επιστήμης που ονομάστηκε Γενετική και αφορούσε τη μελέτη των γονιδίων και τον τρόπο που επηρεάζουν τη ζωή μας και καθορίζουν την εκδήλωση των ασθενειών. Ανακαλύφθηκαν γονίδια που καθορίζουν διάφορα βιολογικά χαρακτηριστικά όπως το βάρος, το ύψος, την αρτηριακή πίεση κ.ά. Επίσης διάφορες ασθένειες συνδέθηκαν με την ύπαρξη συγκεκριμένων γονιδίων που κληρονομούνται με βιολογικούς μηχανισμούς και σχετίζονται με τους προγόνους μας.

Η ισχύς της ανακάλυψης αυτής αντηχεί μέχρι τις ημέρες μας. Η κλασσική Ιατρική άρχισε να διακατέχεται από το σύνδρομο του γενετικού ντετερμινισμού ή με απλά λόγια ”καθοριζόμαστε από τα γονίδιά που κληρονομούμε από τους γονείς μας”. Οι νέες γενιές Ιατρών διδάχθηκαν ότι σχεδόν όλες οι ασθένειες και δυσλειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού αποδίδονται σε συγκεκριμένα γονίδια, συνεπώς όποιος τα έχει, εκδηλώνει τη νόσο χωρίς να υπάρχει τρόπος αποφυγής.

Είναι όμως αλήθεια αυτό;

H απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι!

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος ολοκληρώθηκε πριν λίγα χρόνια και μας αποκάλυψε κάτι συνταρακτικό. Ότι το μεγαλύτερο τμήμα του DNA που έχουμε στα κύτταρά μας δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα γονίδια και για την ακρίβεια δεν ξέρουμε τη λειτουργία του. Παράλληλα άρχισαν να δημοσιεύονται ιατρικές εργασίες όπου διαπιστωνόταν ότι μονοζυγωτικοί δίδυμοι, δηλαδή άτομα με το ίδιο ακριβώς υλικό δεν εκδήλωναν τις ίδιες ασθένειες. Στον αντίποδα, υπήρξαν δημοσιεύσεις όπου αποδεικνυόταν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το stress κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν αρνητικά τον απόγονο και  μπορεί να κληρονομούνται στους δικούς του απογόνους!

Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια στη δημιουργία ενός νέου κλάδου που λέγεται Επιγενετική και μελετάει τους μηχανισμούς που το περιβάλλον επηρεάζει το DNA μας αλλά και των απογόνων μας. Τα πρώτα αποτελέσματα μελετών του 2017 είναι συγκλονιστικά, καθώς διαπιστώνεται ότι έντονα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή μας δημιουργούν βλάβες στην έκφραση του DNA μας που όχι μόνο βλάπτουν εμάς αλλά και τους απογόνους μας μέχρι 5 γενιές.

Με άλλα λόγια ο τρόπος που ζούμε επηρεάζει το DNA μας και των παιδιών μας θετικά ή αρνητικά, και η παραπάνω διαπίστωση είναι η νέα επιστημονική επανάσταση της εποχής μας!

 

Ας φανταστούμε λοιπόν ότι τα πλήκτρα ενός πιάνου είναι τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει, οι νότες είναι τα προϊόντα αυτών των γονιδίων και η μουσική σύνθεση είναι ο οργανισμός μας. Το ίδιο πιάνο μπορεί να παράξει μέτρια μουσική στα χέρια ενός μέτριου καλλιτέχνη και πραγματικά αριστουργήματα στα χέρια μιας μουσικής ιδιοφυίας.

 Η υγεία μας λοιπόν εξαρτάται από τον Αόρατο Συνθέτη της ζωής μας που καθημερινά δημιουργεί νέες μελωδίες…