Select Page

Βουβωνοκήλη, μηχανισμός δημιουργίας και συμπτώματα

 

Η συχνότερη κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι η βουβωνοκήλη. Πρόκειται περί διόγκωσης στη βουβωνική χώρα η οποία οφείλεται σε χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος με αποτέλεσμα να προβάλλει κοιλιακό περιεχόμενο δια των κοιλιακών μυών.

Οι μηχανισμοί δημιουργίας της βουβωνοκήλης είναι:

1. Η διαμόρφωση των μυϊκών καταφύσεων στην βουβωνική περιοχή καθορίζει την ισχύ του οπισθίου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου.
2. Ανωμαλίες του μεταβολισμού του κολλαγόνου. Μία παθολογική αλλοίωση στο συνδετικούς ιστούς του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να καταστήσει ορισμένα άτομα ιδιαίτερα επιρρεπή σε κήλη. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από μία σειρά πειραματικών και κλινικών μελετών.
3. Αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης. Η άρση βάρους έχει παραδοσιακά συσχετιστεί με την αιτιολογία της βουβωνοκήλης. Στην προκειμένη περίπτωση ο σφιγκτηριακός μηχανισμός της βουβωνικής περιοχής παραβιάζεται, ενδεχομένως λόγω μυϊκής ασυνέργειας των κοιλιακών τοιχωμάτων και η ανοιχτή ελυτροειδής απόφυση μετατρέπεται ακαριαία σε κηλικό σάκο.
4. Νευρομυϊκά αιτία. Η καταστροφή της νεύρωσης των κατώτερων ινών του εγκάρσιου κοιλιακού μυός π.χ μετά από σκωληκοειδεκτομή έχει σαν αποτέλεσμα βλάβη του σφιγκτηριακού μηχανισμού του έσω βουβωνικού στομίου και πιθανότητα δημιουργίας βουβωνοκήλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουβωνοκήλη αναπτύσσεται συχνότερα σε άνδρες που ασκούν έντονη χειρωνακτική εργασία, μακροχρόνια άρση βαρών και πάσχουν από χρόνιο βήχα.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από ήπια ευαισθησία και αίσθημα καύσους στη βουβωνική χώρα και έσω επιφάνεια του μηρού μέχρι έντονο άλγος, εμέτους και αποφρακτικό ειλεό.

Διάγνωση της βουβωνοκήλης

Η διάγνωση της κήλης γίνεται με μία απλή επίσκεψη σε εξειδικευμένο Χειρουργό χωρίς να απαιτούνται συνήθως επιπλέον εξετάσεις. Με κατάλληλη κλινική εξέταση τόσο σε όρθια όσο και σε ύπτια θέση ο κλινικός Χειρουργός θέτει άμεσα τη διάγνωση βουβωνοκήλης και συνήθως δε χρειάζονται επιπλέον εξετάσεις.

 

Θεραπεία της βουβωνοκήλης

H θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι μόνο χειρουργική

 

Ο χειρουργός Ιωάννης Καλαϊτζής και η ομάδα του με απόλυτη εξειδίκευση και μακροχρόνια εμπειρία θεραπεύουν οριστικά τη βουβωνοκήλη με τη διενέργεια μίας πρωτοποριακής και ταυτόχρονα απλής μεθόδου της αποκατάστασης της βουβωνοκήλης με τοπική αναισθησία και μέθη και εξιτήριο αυθημερόν εντός λίγων ωρών. Ειδικότερα δε όταν εκτελείται σε περιβάλλον Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας όπου δεν υπάρχουν χρόνιοι ασθενείς και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο, βάσει και των τελευταίων κατευθυντήριων διεθνών οδηγιών:

https://www.medscape.com/answers/1534281-69881/what-is-the-basis-for-selection-of-anesthesia-technique-for-an-open-inguinal-hernia-repair#qna

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης με χρήση τοπικής αναισθησίας σε επίπεδο Ημερήσιας Νοσηλείας είναι η πλέον διαδεδομένη διεθνώς τεχνική με δημοσιευμένες μελέτες από χιλιάδες ασθενείς που αποδεικνύουν ότι είναι απόλυτα ασφαλής, αποτελεσματική και καλύτερα ανεκτή μέθοδος χειρουργικής θεραπείας της βουβωνοκήλης.

Μοναδικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η δυνατότητα επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας της επέμβασης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ζητώντας από τον ασθενή να βήξει ελαφρά προτού ολοκληρωθεί η επέμβαση. Με αυτό το τρόπο ο Χειρουργός επιβεβαιώνει την πλήρη διόρθωση του προβλήματος.

Τα οφέλη από την αποφυγή της γενικής αναισθησίας είναι πολύ σημαντικά. Τα κυριότερα είναι:

  • Άμεση κινητοποίηση του ασθενή αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης, γεγονός που πρακτικά εξαλείφει το κίνδυνο της  εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής.
  • Αποφυγή ατελεκτασίας πνεύμονα, ιατρογενούς πνευμοθώρακα και πνευμονίας εξ εισροφήσεως που προκαλούνται από τον μηχανικό αερισμό των πνευμόνων.
  • Αποφυγή ναυτίας και έμετου που εμφανίζονται στο 20-30% των ασθενών που λαμβάνουν γενική αναισθησία.
  • Σε εποχή πανδημίας όπως σήμερα με το νέο κοροναϊό που προκαλεί το σύνδρομο Covid-19, η αποφυγή της γενικής αναισθησίας προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα από την είσοδο ξένων σωμάτων όπως είναι ο τραχειοσωλήνας ελαττώνοντας το κίνδυνο ενοφθαλμισμού του ιού στην ανωτέρα αναπνευστική οδό.
  • Αποφυγή φαρμακευτικών παρενεργειών από τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στη γενική αναισθησία.
  • Αποφυγή ενοχλήσεων και τραυματισμών στο φάρυγγα, λάρυγγα καθώς και στα δόντια, που παρατηρούνται σε περιπτώσεις δύσκολων διασωληνώσεων

Γίνεται επομένως κατανοητό ότι τα οφέλη από την αποφυγή της γενικής αναισθησίας είναι πάρα πολλά και για αυτό το λόγο η Χειρουργική χωρίς Γενική Αναισθησία κερδίζει διαρκώς έδαφος στη σύγχρονη χειρουργική πρακτική.

 

Περιγραφή μεθόδου

Σήμερα, με μία απόλυτα πρωτοποριακή και εξειδικευμένη μέθοδο είναι απολύτως εφικτή η πραγματοποίηση χειρουργείου βουβωνοκήλης με τοπική αναισθησία. Συγκεκριμένα τα βήματα που ακολουθούνται είναι:

1. Εφαρμογή αναισθητικού με λεπτή βελόνα σε ειδικό ανατομικό σημείο της περιοχής της κήλης περίπου 10 λεπτά πριν την έναρξη της επέμβασης.

2. Σχεδιασμός της τομής (συνήθως 3 εκατοστά) και διήθηση με τοπικό αναισθητικό 5 λεπτά πριν την έναρξη της επέμβασης.

3. Παρουσία αναισθησιολόγου ξεκινάει η επέμβαση.

4. Διάρκεια επέμβασης με τοποθέτηση πλέγματος 30-45 λεπτά. ( ο ασθενής αναλόγως της επιθυμίας του κοιμάται ελαφρά η παραμένει ξύπνιος και επικοινωνεί με το χειρουργό)

5. Με το πέρας της επέμβασης ο ασθενής πηγαίνει άμεσα στην ανάνηψη και κινητοποιείται μετά από 15 λεπτά.

6. Στις 3-5 ώρες μετά την επέμβαση και αφού εξετασθεί από την χειρουργική ομάδα λαμβάνει εξιτήριο.

 

Είδη και επιλογή πλέγματος

Η εφαρμογή πλέγματος στη χειρουργική της βουβωνοκήλης είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να έχουμε οριστική λύση στο πρόβλημα. Το πλέγμα είναι μία συνθετική κατασκευή που τοποθετείται με κατάλληλο τρόπο στο χάσμα της κήλης αναπληρώνοντας το έλλειμα του τοιχώματος.

Η επιλογή και το είδος του πλέγματος που θα χρησιμοποιηθεί είναι καθοριστικός παράγοντας του αποτελέσματος καθώς τα συμβατικά πλέγματα παραμένουν μέσα στον οργανισμό μας εφ όρου ζωής.

Ο Δρ Καλαϊτζής έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί στους ασθενείς του υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκής κατασκευής πλέγμα με μεγάλους πόρους, μέγιστη αντοχή και ελάχιστη μάζα. Το πλέγμα τοποθετείται μονό ή διπλό αναλόγως της έκτασης της κήλης και καθηλώνεται με απορροφήσιμα ράμματα περιμετρικά, εξασφαλίζοντας άρτο μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

 

Τα πλεονεκτήματα ιδίως για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι προφανή ενώ θα πρέπει να τονιστεί και το χαμηλό κόστος της συγκεκριμένης μεθόδου έναντι των άλλων. Επιπλέον το περιβάλλον της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας είναι απολύτως ιδανικό ώστε να αποφεύγεται η επαφή με ενδονοσοκομειακά μικρόβια και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης του πλέγματος.